йога

Йога за подсилване на имунната система

Кое понижава имунната система и как  ѝ въздейства практикуването на йога?

Имунната ни система и способностите на организма да се защитава от болести намаляват при температурните промени и смяната на сезоните. А в условия на вирусна пандемия, защитата на здравето ни е още по важно и наложително. За съжаление лекарствата помагат едва когато вече сме болни и те не могат да въздействат пряко за повишаване на имунната ни система. Най-добрият начин да се запазим здрави и възможно най-силни физически е здравословният начин на живот и грижата за тялото. В търсене на най-доброто решение, все повече хора избират йогата. А практикувайки йога заедно с Аюрведа, те откриват своя извор на здраве и сила.

Ако превърнете йога в част от ежедневната си рутина, можете да повишите физическите и психическите си сбособности за справяне с болестите значително. Много често стресът също е причина за разболяване и отслабване на имунната ни система. А когато става дума за напражение, йогата е отлично решение.

Дори и да не сте посещавали или практуквали йога досега, винаги можете да започнете с няколко йога пози. Ето и няколко йога асани за по-силен имунитет, които можете да практикувате лесно и от вкъщи.

Поза дете (Шишу Асана)

 

Тази йога поза облекчава напрежението и натоварването в гърдите и гърба, с което действа благоприятно на имунната система.

Поза Мост (Сету Бандхасана)

Йога поза мост благоприятства кръвообръщението, което от своя страна засилва енергията и силата на тялото.

Поза Плуг (Халасана)

За предотвратяване и справяне с проблеми, свързани с щитовидната жлеза, практикувайте тази поза. Тя оказва положителен ефект и при високо кръвно налягане.

Поза Кобра (Бхуджасана)

Едни от многото положителни въздействия от практикуването на тази йога поза е подобряване на метаболизма, „отваряне“ на белите дробове и намаляване на стреса. А всички те работят за по-стабилна имунна система.

Поза Лък (Данурасана)

Поза Лък работи за укрепване и стимулиране на работата на храносмилателните органи, стомаха, черния дроб. Докато я изпълнявате, засягате панкреаса, с което се засилват и регулират неговите функции.

Поза Риба (Матсяана)

Практикуването на тази йога асана оказва директен ефек върху тимуса, който е централен орган на имунната система. Поза Риба има благотворно въздейстие гърдите, сърцето, гърлото, гръбначния стълб и много други.

Йога и Аюрведа се практикуват още от древността и многобройните ползи от тях са изпитани и доказани във времето. Упражнявайте правилно и редовно тези йога асани и съвсем скоро сами ще се убедите в положителното им действие върху организма. Изброените пози са само малка част от всички асани, с които можете да заздравите и укрепите тялото и ума си. Всяка от тях действа благоприятно върху определени органи, които изграят важна роля не само върху имунната система, но и върху цялостното физическо и психическо здраве.

Практикувайте йога с нас!

Ако търсите начини за успешно справяне със стреса,  искате да се погрижите за себе си, или просто да се насладите на древното изкуство „Йога“ – заповядайте в Terra Spa!

Изберете йога клас при нас. Запишете се от тук.
Scroll to Top