Хамам – перфектната СПА процедура

Хамам –  това е баня за тялото и душата, това е перфектната СПА процедура.

Хамамът, или турската баня, набира популярност в цял свят. Тази мода освен принадлежност към определен кръг от хора, обичащи удоволствието, носи и много ползи – както на тялото, така и на душата.

Истината е, че при посещение в  хамам човек изпитва блаженство, удоволствие и щастие. В допълнение, турската баня има силен положителен ефект върху организма. Относително нормалните температури, високата влажност, мраморът, етеричните масла и глезотиите  са само част от изживяванията при една хамам процедура.

Турската баня носи вековни традиции – още от времето на Османската Империя. През вековете тя е считана за място за релаксация, терапия, профилактика и социални контакти. Думата Хамам идва от от арабски и означава “разпръскващ топлина”. Отличителният елемент от другите сгряващи бани е горещият камък от полиран гранит, от мрамор или комбинация от мозайка и керамика. Хамамът е наследник на древните римски терми и прародител на парната баня в Европа, но с няколко добавки – пяна, масаж, пилинг и аромати.

 

Резултати от божественото удоволствие:

Комплексно хамамът очиства организма, добавя сила и дава усещане за лекота.

1.Банята отваря порите и почиства кожата, отстранява от тялото всички токсини;

2.Стабилизира кръвното налягане;

3.Подобрява имунната система, лекува много заболявания на дихателните пътища;

4.Подобрява обмяната на веществата и ускорява регенерацията на кожата;

5.Маха солните депозити, и следователно служи като превенция на ревматизъм и артроза;

6.Тази баня успокоява нервната система, възстановява съня, облекчава главоболието и дава усещане за лекота;

7.С нея може да отслабнете бързо и да се отървете от целулита.

8. Отличителна черта на турската баня е нейното влияние върху нервната система.

Хората в хамама наистина си почиват, махат ненужните мисли,  изпитват спокойствие и комфорт. Учените са установили, че след хамам в кръвта се появяват повече бели кръвни клетки и по този начин повишава имунитета на организма.

 

Етапи при посещение на хамам:

Процедурата започва със затопляне в парна баня, където интензивната топлина отваря порите на кожата. Напарването се извършва при температура около 50° С при висока влажност на въздуха  – около 70-90%. Тялото обича топлината. Престоят в хамама релаксира мускулите и засилва кръвообращението. Премахва напрежението на мускулите от стрес, стереотипни движения и след тренировки и състезания.

По време на престоя в парната баня започва обилно изпотяване с детоксикация на организма. Парата помага да се втечнят секрети при възпаления на бронхите и трахеята или при хроничен синузит.

Лежейки върху топлото мраморно легло, човек допълнително релаксира. Пилингът с прословутото турско кесе е най-добрият начин за премахване на мъртвите кожни клетки като това спомага за изчистване на кожата и оросяване с кръв на подлежащата съединителна тъкан. Този масаж с пилинг – ръкавица върху затоплената кожа е идеален за борба с целулита. Облекчава уморените крака и болките в гърба. Създава много добъл лимфен дренаж и на ръцете.

След пилинга следва покриване на тялото с ароматна пяна. След третирането на кожата с “ориенталския пилинг” – кесе, кожата е готова за нежен масаж с натурален сапун. Масажът със сапунена пяна, зехтин и розово масло е неизменен край на цялостното удоволствие от хамама. Ароматотерапията допълнително засилва благотворното, възстановително и релаксиращо действие на турсаката баня върху човешкото тяло. Това е не само хигиенна процедура за измиване на тялото, но истински празник на сетивата.

Scroll to Top